Dokkum bevrijd!

Op 14 april 1945 wordt Dokkum als eerste stad van Friesland, na bijna 5 jaar bezetting, bevrijd. Na uren van spanning trekken de Canadezen met brullende motoren en ratelende rupsbanden om zeven uur ’s avonds Dokkum binnen; de Dokkumers zijn dolenthousiast!

Jos Steggerda

Fotograaf Johannes Egidius (Jos) Steggerda is bij de bevrijding aanwezig en gewapend met zijn camera weet hij deze aprildagen vast te leggen door maar liefst 180 foto’s te schieten van diverse gebeurtenissen in de stad. Van de binnenkomst van de Canadezen met feestvierende Dokkumers tot aan Duitse krijgsgevangen die worden afgevoerd en opgepakte NSB’ers en Landwachters welke gedwongen te werk worden gesteld. Helaas vallen er ook nog tijdens deze laatste dagen van de bezetting slachtoffers welke hun leven hebben gegeven voor de zwaar bevochten vrijheid. Jos Steggerda weet ook deze trieste kant van de bevrijding vast te leggen; in het bijzonder de afloop van het schietincident bij de Woudpoortbrug en de teraardebestelling van twee Canadese soldaten op het kerkhof te Aalsum.

Foto Modern

Jos Steggerda is, na overname in 1938, tevens eigenaar van Foto Modern. Na de oorlog wordt een gedeelte van de door hem gemaakte foto’s als ansichtkaarten uitgegeven. Voor zover ik weet konden deze kaarten per setje van vier bij Foto Modern worden gekocht. Hoeveel kaarten er precies zijn uitgegeven is mij niet bekend. In totaal heb ik tot nu toe 46 verschillende kaarten in omloop gezien maar er zullen ongetwijfeld meer zijn uitgegeven. Van deze 46 kaarten zitten er twaalf in mijn eigen verzameling. Deze twaalf kaarten zijn met hoogwaardige kwaliteit ingescand en worden hieronder getoond. Meer informatie over de desbetreffende kaart staat onder de afbeelding beschreven. Binnenkort zal dit artikel verder uitgebreid worden met foto’s op dezelfde locatie maar gemaakt in het heden.

Oproep aan de lezer

Mocht u één of meerdere van deze ansichtkaarten hebben welke hieronder niet worden getoond en welke u kwijt wilt, dan ben ik uiteraard geïnteresseerd. De kaarten zullen goed bewaard worden voor de toekomst en dit artikel wordt weer een stukje completer. U kunt de contact pagina gebruiken om hiervoor contact met mij op te nemen.

Voor het geval u meer informatie heeft of suggesties voor verbetering van dit artikel, laat dan een reactie achter in het commentaar gedeelte onderaan de pagina of stuur mij een bericht via de contact pagina.

Onder begeleiding van Yde Pranger (links met Stengun), Jan Dam (zichtbaar tussen Kornelis en Douwe Greydanus), Wiebe Zeijl (rechts met fiets) en een aantal onbekende mannen worden Landwachters Kornelis Greydanus (compleet in Landwacht uniform ‘naast’ Yde Pranger) en Douwe Greydanus (met Landwacht tuniek in zijn rechterhand) en NSB burgemeester van Oostdongeradeel Auke Ykema (naast Douwe Greydanus) naar de marechausseekazerne gebracht. Auke Ykema was tevens de eerste NSB burgemeester van Friesland.
De ‘foute Nederlanders’ zijn bij molen Zeldenrust, op het Bolwerk, gedwongen te werk gesteld. Nadat ze hier zware zakken met graan hebben gesjouwd worden ze teruggebracht naar de marechausseekazerne. Onderweg wordt deze foto bij de Woudpoortbrug gemaakt. Douwe Greydanus heeft, net zoals Auke Ykema, een pak slaag gehad gezien het witte verband om zijn hoofd. Van de “‘Foute Nederlanders’ opgepakt” serie zijn minimaal nog vier andere kaarten uitgegeven.

Please leave a comment if you have more information about this "Dokkum bevrijd!" article or in case you have suggestions for improvements of this article. You can also send me a message through the contact page.