Nieuwe foto vliegtuigcrash Driezum opgedoken

In oktober 2019 is er een nieuwe foto opgedoken van het Whitley wrak welke in de avond van 27 februari 1942 door Heinz Vinke en zijn boordmarconist Karl Schödl werd neergehaald. Het is Heinz Vinke zijn eerste abschuss en velen zullen er nog volgen. In totaal behaald Heinz Vinke 54 luchtoverwinningen totdat hij op 26 februari 1944 zelf wordt neergeschoten boven de Noordzee. Trots als hij moet zijn geweest bezoekt Heinz Vinke samen met Karl Schödl Driezum om de neergeschoten bommenwerper te bewonderen. Aan de hand van deze foto blijken zij niet de enige geïnteresseerden te zijn; maar liefst drie (mogelijk vier) andere Duitse Luftwaffe officieren inspecteren het wrak.

Helmut Lent

De man die tegen het wrak aan schopt blijkt niemand minder te zijn dan Gruppenkommandeur Helmut Lent; de eerste Duitse nachtjager die de magische grens van 100 nachtelijke overwinningen doorbrak. Op 30 augustus 1941 werd hij onderscheiden met het Ridderkruis van het IJzeren Kruis welke hij zichtbaar op deze foto draagt. Nadat eerder al het Eikenloof en de Zwaarden aan het Ridderkruis waren toegevoegd werden hem op 31 juli 1944 als vijftiende Duitse militair en eerste nachtjager de Briljanten verleend, persoonlijk uit handen van Hitler.

Helmut Lent zou, naast Heinz-Wolfgang Schnaufer, de meest succesvolle nachtjagerpiloot van de Luftwaffe worden met in totaal 110 luchtoverwinningen waarvan hij er 102 tijdens nachtvluchten behaalde. Op 5 oktober 1944 voltrok zich het noodlot toen hij in Duitsland verongelukte tijdens een routinevlucht met een Junkers Ju 88. Op 7 oktober 1944 overleed hij aan zijn verwondingen. Helmut Lent kreeg een staatsbegrafenis in de Rijkskanselarij van Berlijn waarbij Hermann Göring het woord voerde. Helmut Lent werd slechts 26 jaar oud. De Duitse nachtjacht had zijn grootste aas verloren.

Ongeïdentificeerde personen

De knielende man op de voorgrond, welke grondig het wrak inspecteert, is Heinz Vinke. De andere personen op deze foto zijn tot dusver ongeïdentificeerd. Voor het geval u meer informatie heeft over deze personen, laat dan een reactie achter in het commentaar gedeelte onderaan de pagina of stuur mij een bericht via de contact pagina.

Whitley V Z9280 wrak close-up
© Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Please leave a comment if you have more information about this "Nieuwe foto vliegtuigcrash Driezum opgedoken" article or in case you have suggestions for improvements of this article. You can also send me a message through the contact page.